Nienke Gijsen en Simone Pedroso

Nienke Gijsen werkte van 1994 tot 2000 bij Oracle Nederland, waar zij onder andere database beheer cursussen gaf. Na 2000 was zij bij verschillende bedrijven verantwoordelijk voor database performance tuning projecten. In 2005 richtte Nienke Planboard B.V. op. Zij werkt momenteel als database beheer consultant bij verschillende klanten en organiseert - in samenwerking met Eric Valk, Simone Pedroso, Bernhard de Cock Buning en Corné van den Beemd - de Planboard Oracle DBA symposiums.

Simone Pedroso is database engineer bij BOL.com. 25 jaar geleden kreeg ze een Adabas database te beheren en sindsdien zijn databases en alles dat rond dat onderwerp draait een passie geworden. In 1993 kreeg ze de eerste contact met Oracle databases, en het is deze kennis en ervaring die haar vanuit Rio de Janeiro naar Nederland heeft gebracht. Simone gelooft in werken met passie, kennis delen en dat mensen kunnen allen maar groeien als zij samen werken. Dat is haar grootste motivatie om bij het DBA Symposium in de Programma Commissie te zitten!

Real Application Testing bij een upgrade van 10g naar 11g

Als ik zou upgraden naar 11g, wat kan ik dan verwachten?

De productie database draait op Oracle 10g en die versie wordt al niet meer gesupport. Oracle 11g heeft mooie nieuwe features en belooft performance verbeteringen. Maar hoe zou het gaan als de upgrade naar 11g uitgevoerd zou zijn? Draait je applicatie goed tegen Oracle 11g? Zijn er problemen te verwachten na de upgrade?

Dat kun je zo testen:

  1. Bewaar van de 10g database alle transacties gedurende 6 uur (Capture)
  2. Kopieer de database backup naar een testsysteem
  3. Restore de database tot het begin van de Capture
  4. Upgrade de database naar 11g
  5. Speel de transacties die bewaard zijn van de 10g database exact zo af op de 11g database (Replay)
  6. Bestudeer of er afwijkingen zijn tijdens de Replay (Divergence)
  7. Analyseer de resultaten van de Replay
  8. Verander de omgeving op het testsysteem en doe de Replay opnieuw

Nienke laat zien hoe deze procedure in de praktijk werkt, en wat Real Application Testing voor je kan betekenen als je een verandering van omgeving wilt uitproberen.

Be prepared!