Oracle DBA Symposium 08 juni 2010

Op het DBA Symposium van 8 juni 2010 zijn de onderstaande onderwerpen gepresenteerd:

Oracle Logical Standby 10g

Apply op de Logical Standby nader bekeken

Rick begint met een introductie van de Logical Standby Database:

 • hoe ziet die er uit?
 • Wat mag je verwachten van Redolog Transport en Logical Standby Apply?
 • Hoe bouw je een Logical Standby Database op en waar zitten de knelpunten?

Daarna gaat hij in op het Apply Process en de diagnose van problemen in het Apply Process. Hij besteedt aandacht aan:

 • het overslaan van Transaction, standaard en gedurende een fout
 • hoe je een fout ontdekt en hoe je hiermee om kunt gaan
 • hoe je delen van de database buiten het Apply Process kunt houden

Ten slotte vertelt Rick heel kort waar je op moet letten als je database management wilt doen met eigen tools.

Automatic Workload Management in 11.2.0.1

Met de introductie van Oracle 11gR2 is Automatic Workload Management verder uitgebreid. Zien we door de bomen het bos nog wel? Een klant van GRID-IT niet meer. Daarom moest er een overzicht komen me de mogelijkheden in Oracle 11.2.0.1.

 

Tijdens deze presentatie bespreekt Bernhard de verschillende opties. Hij illustreert zijn verhaal met enkele demo’s. De onderwerpen:

 • Client side connect time load balancing
 • Client side connect time failover
 • Run Time Connection failover (TAF)
 • Fast connection failover
 • Load balancing advisor
 • Automatic workload repository
 • Fast Application Notification
 • Services
 • High Availability Framework
 • Single Client Access Name
 • Serverpools
 • EZ connect

Clusterware 11gR2 in depth

Leer hoe je Oracle's clusterware kunt gebruiken om een cluster te bouwen!

Tijdens deze presentatie gaat Frits in op de nieuwe 11.2 clusterware: nieuwe features, interne werking en veelgemaakte fouten in het ontwerpen van database clusters. Hij bespreekt een aantal hot items:

 • Voting disks op raw devices, clustered filesystem of ASM?
 • Hoe werken clusterware en clusterware files in ASM samen?

Verkeerde beslissingen in het ontwerp van een cluster kunnen tot onverwachte resultaten of downtime leiden!

Partitioning en Compressie

Storage manipulatie met het oog op performance: een praktijkexperiment

Moderne applicaties verwerken steeds meer gegevens. En het aantal gegevens dat (steeds langer) bewaard moet worden, groeit explosief. Het is dan ook niet gek dat niet optimaal ontworpen applicaties bezwijken onder de hoeveelheden data die door query’s verwerkt moeten worden. Het is een absolute noodzaak om eens goed te kijken naar de manier van opslag. En… is dit te combineren met een vorm van life cycle management? Bram bespreekt, op basis van een aantal praktijkcases, de mogelijkheden van partitionering en compressie.

Performance Management met Grid Control in een volwaardig Oracle SOA landschap

theorie in de praktijk

In deze presentatie beschrijft Yuri de ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens een performance management opdracht voor het UWV. Het doel: de nieuwe website werk.nl (gebouwd door Logica en gehost door IBM) goed performend te krijgen. Op weg naar dat doel kwam Yuri heel wat leermomenten tegen...

Yuri heeft tijdens dit project zijn performance data voornamelijk uit Grid Control gehaald. Hij zal tijdens de presentatie dan ook bruikbare schermen uit Grid Control laten zien.

Tijdens het project paste Yuri technieken toe die hij eerder op het Planboard DBA Symposium heeft gepresenteerd, zoals de Buffer Breakdown Methodologie en Forecasting Oracle Performance.

Online Table Redefinition

Tabellen reorganiseren terwijl de database beschikbaar blijft

Het is het Utopia van de DBA: onderhoud aan de database plegen terwijl de gebruikers gewoon door kunnen werken. Oracle kent gelukkig al heel wat operaties die online uitgevoerd kunnen worden, zonder dat de gebruikers daar veel last van hebben. aar om een tabel die in gebruik moet blijven te verplaatsen of van structuur te wijzigen, kun je een ALTER TABLE MOVE of een CREATE TABLE AS SELECT niet gebruiken.

Semantic Query Optimization

De CBO wordt steeds slimmer

Oracle's Cost Based Optimizer (CBO) maakt gebruik van statistische gegevens omtrent de tabellen en indexen die betrokken zijn in het executieplan van een query. Tegenwoordig heeft de optimizer ook enkele SQO features (Semantische Query Optimalisatie). SQO betreft het toepassen van constraint gegevens van de bij de query betrokken tabellen. Met de komst van Oracle11G zien we een toename van de toepassing van SQO in het query optimalisatie proces. In deze presentatie legt Toon het concept SQO uit, en demonstreert hij hoe de CBO dit type optimalisatie toepast.

Interpreting Statspack (and AWR)

How do you interpret a Statspack (or AWR) report ?

There aren't many things that can go wrong with an Oracle database, and many of the larger issues can be identified quite rapidly through snapshots of the dynamic performance views.

In this presentation, we will discuss a couple of strategies for using the Statspack/AWR reports; then look at how you identify the top one or two issues that are likely to be the best places to invest your tuning efforts. But one of the best ways to learn how to investigate problems is to watch it happening. So after the introduction, I will invite the audience to supply text versions of production AWR or statspack reports and use them to demonstrate how to extract useful information from them.

Real Application Testing: een introductie

Performance Analyse zonder proefdieren

In deze presentatie geeft Harald een overzicht van de Real Application Testing mogelijkheden van Oracle Database 11g. Hij bespreekt:

 • SQL Performance Analyzer
 • Database Workload Capture
 • Database Workload Replay

Nadat hij de theorie besproken heeft, geeft Harald een demonstratie van een Database Workload Capture op een Oracle10g database, die hij met behulp van Database Workload Replay afspeelt op een Oracle11g database.