Peter van Capelle

Peter van Capelle is sinds 1996 met Oracle bezig. Eerst werkte hij als programmeur en later als DBA. In 2003 is hij toegetreden tot de maatschap Free IT. De laatste jaren is Peter vooral bezig met het design en de implemetatie van Oracle GRID oplossingen bij grote klanten (Rabobank, Essent, Shell).

 

OCFS2 en ASMLib

Het inrichten en configureren van OCFS2 en ASMLib en de migratie van raw devices naar ASMLib.

Eén van de belangrijkste onderdelen van een Oracle GRID is shared storage.

Vaak worden de shared raw devices geleverd als Multipath Disks. De shared storage wordt gebruikt voor de OCR, voting disks en database files. Oracle ASM werkt als een Logical Volume Manager voor deze shared raw devices. Bovendien is ASM in staat tot load balancing en data striping.

De combinatie ASM en multipath disks levert echter in twee situaties problemen op:

  •  als ASM dezelfde disk twee of meer keren ziet,
  •  als er meerdere paden zijn.

Je kunt deze problemen oplossen met behulp van ASMLib.

OCR en voting disks kunnen niet opgeslagen worden in ASM. Ook kan het zijn dat ASM niet ondersteund wordt door de leverancier (bijvoorbeeld SAP). Omdat raw devices vaak worden ervaren als lastig in het gebruik, heeft Oracle als alternatief OCFS2 (shared file systems) ontwikkeld.

Peter vertelt over het inrichten en configureren van OCFS2 en ASMLib. Hij geeft bovendien aan hoe je raw devices (die al in gebruik zijn) kunt migereren naar ASMLib.