Oracle DBA Symposium 27 mei 2008

Foto's van dit symposium

Op het DBA Symposium van 27 mei 2008 zijn de onderstaande onderwerpen gepresenteerd:

Client Connectivity in een DataGuard omgeving

Hoe je de Client Connectiviteit problematiek in een Oracle 11g DataGuard omgeving kunt oplossen.

Harald geeft een korte introductie over DataGuard, de verschillende soorten Standby databases en de begrippen switch-over en fail-over. Daarna gaat hij in op het effect van een switch-over of fail-over voor Database Clients en hun Database connectie.

Hij laat zien hoe je met een combinatie van Database Services en een Database Trigger zorgt dat Database Clients optimaal gebruik maken van DataGuard, zonder handmatig ingrijpen van een DBA.

Most aggressive use of demos ever seen in a conference talk - and they all worked!

 

RMAN, meer dan alleen een backup/restore tool

Oracle Clusterware software... hoe werkt dat nu?

Oracle Clusterware maakt standaard onderdeel uit van het Oracle Cluster. Deze software laag is erg krachtig en biedt veel toegevoegde waarde voor de totale Oracle stack. Maar wat doen deze processen, zoals OPROCD, CRS en CSS allemaal? Berhard geeft antwoord op deze én andere vragen. Hij schenkt bovendien aandacht aan verschillende troubleshooting mogelijkheden van Oracle Clusterware.

“A good overview of something we are interested in.”

 

Data integriteit: hoe het zou kunnen

De 'developer DBA' als facilitator van data integriteit: het kan echt.

In elke database applicatie moet op de één of andere manier code ontwikkeld worden om data integriteit af te dwingen. De laatste jaren wordt dit soort code vaak buiten het DBMS gepositioneerd, bijvoorbeeld in Java/middle tier. Toon laat zien hoe je data integriteit kunt afdwingen binnen het DBMS. Hij bespreekt de volgende punten:

- Wat is data integriteit nu precies?

- Hoe kun je constraints specificeren en documenteren?

- Constraint classificatie.

- Constraints declaratief versus procedureel implementeren.

- Trigger ontwerp.

- Deferred constraints: waarom en hoe?

- Issues met concurrent transacties (locking).

Toon demonstreert hoe je constraints met triggers kunt implementeren, en welke problemen je daarbij aan moet pakken. Deze issues zijn universeel. Ook als je deze code buiten het DBMS positioneert, zul je ze moeten oplossen.

 

”One of the best presentations, if not the best, of the conference.”

 

 

Oracle Application Server; geen magie, maar gestructureerde analyse

Het troubleshooten van OAS problemen.

Jacco laat zien wat zijn specifieke aanpak is bij het onderzoeken van een OAS. Hij neemt eerst de drie basiscomponenten van een OAS door: OPMN, Apache en J2EE, die hij ‘de kapstok van de OAS’ noemt. Zijn stelling: als het concept achter deze componenten (in combinatie met relevante configuratiefiles en logging) duidelijk is, kan iedere DBA 90% van de OAS problemen oplossen.

Jacco studeerde Kort-Bedrijfskundige Informatica op HBO-niveau, een opleiding die specifiek gericht was op systeem- en informatieanalyse, database design en applicatie ontwerp. Daarna ging hij aan de slag als PL/SQL programmeur. Hij kwam in aanraking met UNIX/Linux en web-servers. Dit fascineerde hem zo, dat hij besloot als zelfstandige ondernemer mee te werken aan een initiatief voor distributie van digitaal beeld. Na twee jaar kreeg zijn interesse voor Oracle toch weer de overhand, en richtte hij zich op het vak van DBA.

 

Als het concept achter deze componenten duidelijk is, kan iedere DBA 90% van de OAS problemen oplossen!

 

 

RMAN, meer dan alleen een backup/restore tool

De uitgebreide, efficiënte en doelmatige toepassingen van RMAN

Vanaf Oracle 10 biedt RMAN uitzonderlijk veel voordelen. Je kunt op allerlei manieren een backup maken, maar er is maar één manier om een 'multi purpose' backup te draaien. Bouw je kennis op en gebruik je backups efficiënter door een tool te gebruiken die 'weet' wat jij wilt.

Rick bespreekt de volgende punten:

 •  Waarom je RMAN zou moeten gebruiken.
 •  Backups in alle smaken!
 •  Restore/recover, database level, tablespace level, file level, block level.
 •  Kloon je database voor testprocedures, als standby, enzovoort.
 •  Transportable tablespaces zonder downtime
 •  Configuratie: beheers je omgeving.
 •  Catalogus: méér dan informatie over backup/restore.
 •  Scripts, extern en intern (local/global).
 •  Issues.
 •  Voors & tegens.

Er is maar één manier om een ‘multi purpose’ backup te draaien!

 

Een nieuwe denkwijze op het gebied van Business Process Performance

Hoe systeemstatistieken kunnen helpen bij het vinden van performance bottlenecks voor business processen in complexe architecturen.

Gerwin laat de deelnemers een 'andere manier van denken' zien, waarbij systeemstatistieken een rol spelen. Hij toont aan dat je op basis van de activiteit van verschillende onderdelen in een architectuur kunt voorspellen hoe een specifiek businessproces zich zal gedragen (responsetijd).

De presentatie is gebaseerd op werkelijke systeemdata en maakt duidelijk dat je zonder tussenkomst van tracing of wijziging van code performance bottlenecks in een architectuur kunt localiseren.

 

No matter how complex your architecture is, this approach will make you jump the GAPP.”

 

 

OAS en SOA Suite: werk voor de DBA’er?

Welke invloed heeft Service Oriented Architecture op de werkzaamheden van de Oracle DBA?

Lonneke geeft voorbeelden uit de praktijk om de impact van Service Oriented Architecture op de werkzaamheden van de Oracle DBA te beschrijven. Er zijn twee manieren waarop een DBA hiermee te maken kan krijgen:

 •  De database is één van de componenten in een SOA landschap waar een verbinding mee gemaakt wordt (connectiviteit).
 •  Het beheer van applicatieserver en SOA Suite wordt bij de afdeling belegd die ook de databases beheert.

 

Effectief omgaan met Oracle XMLDB database archite..

Een overzicht van de initiële, maar belangrijke overwegingen waarmee een database beheerder wordt geconfronteerd.

Als je voor het eerst gaat werken met een relationele database, maak je kennis met zaken zoals data integriteit, het creëren van database objecten en het selecteren en manipuleren van gegevens. Maar als je de eerste stappen zet in de Oracle XMLDB wereld, dan merk je al snel dat je weer van voren af aan moet beginnen. De laatste jaren heeft Oracle bijna alle W3C standaarden, of voorstellen, op het vlak van (onder andere) XML Schema, XSLT en XQuery ter ondersteuning van XML data in de database doorgevoerd.

Voor de DBA is dit een gigantische berg aan concepten en methodieken. De vragen rijzen:

 •  Wat is essentieel en waar moet ik beginnen?
 •  Hoe waarborg ik data integriteit en/of performance?
 •  Als XML data in de database opgeslagen worden, wat is dan de beste methodiek en hoe zal de performance zijn?
 •  Moet de architectuur gebruik maken van CLOB, Object Relationeel, Binary XML of een combinatie van opslagstructuren?
 •  Wanneer is het gebruik van XML Schema's zinvol en wat betekent dit voor de toekomst?
 •  Zou het toepassen van een XMLIndex uitkomst bieden of zou het implementeren van Equipartitioning de selectiviteit vergroten en hierdoor een positieve invloed hebben op de performance?

Marco besteedt ruim aandacht aan deze initiële, maar belangrijke overwegingen waarmee een DBA wordt geconfronteerd. De DBA kan hierdoor latere problemen, zoals een slechte database performance, sneller naar de oorsprong herleiden en oplossen. Hij/zij leert bovendien meer sturing te geven aan het opzetten van XMLDB processen. De do's and don'ts zijn gebaseerd op Marco's praktische DBA-ervaringen bij een grote Nederlandse staatsinstelling. Marco brengt bovendien de ervaring in die hij opdeed tijdens het Oracle 11g bèta testtraject, waarin specifiek getest werd op Oracle XMLDB DBA functionaliteit.


Als je de eerste stappen zet in de Oracle XMLDB wereld, heb je al snel in de gaten dat je weer van voren af aan moet beginnen.

 

OCFS2 en ASMLib

Het inrichten en configureren van OCFS2 en ASMLib en de migratie van raw devices naar ASMLib.

Eén van de belangrijkste onderdelen van een Oracle GRID is shared storage.

Vaak worden de shared raw devices geleverd als Multipath Disks. De shared storage wordt gebruikt voor de OCR, voting disks en database files. Oracle ASM werkt als een Logical Volume Manager voor deze shared raw devices. Bovendien is ASM in staat tot load balancing en data striping.

De combinatie ASM en multipath disks levert echter in twee situaties problemen op:

 •  als ASM dezelfde disk twee of meer keren ziet,
 •  als er meerdere paden zijn.

Je kunt deze problemen oplossen met behulp van ASMLib.

OCR en voting disks kunnen niet opgeslagen worden in ASM. Ook kan het zijn dat ASM niet ondersteund wordt door de leverancier (bijvoorbeeld SAP). Omdat raw devices vaak worden ervaren als lastig in het gebruik, heeft Oracle als alternatief OCFS2 (shared file systems) ontwikkeld.

Peter vertelt over het inrichten en configureren van OCFS2 en ASMLib. Hij geeft bovendien aan hoe je raw devices (die al in gebruik zijn) kunt migereren naar ASMLib.

 

 

ASM

Zou ik ASM moeten gebruiken?

Oracle positioneert ASM (Automatic Storage Management) als dé oplossing voor storage en I/O problemen. Maar is dat werkelijk zo, of heeft ASM voor- en nadelen, en moet je een afweging maken tussen Filesystem Based Storage en ASM? Frits zet de 'pros and cons' overzichtelijk naast elkaar, zodat je zelf kunt bepalen of ASM voordelen biedt in jouw situatie.

 

"If it ain't broke, don't fix it!"