Harald van Breederode

Harald van Breederode heeft ruim 30 jaar ervaring in de IT-sector. De eerste 20 jaar werkte hij als Unix Systems Administrator. De afgelopen 12 jaar deelde hij als Senior Principal DBA Instructor zijn kennis van de Oracle DBA technologie met de klanten van Oracle University. Harald geeft cursussen en seminars over Unix, Linux, Database Administration, RAC, ASM, Data Guard, Data Warehouse Administration, SQL Tuning en Database Tuning. Hij is Technical Team Leader van het Oracle Linux Certification Exam ontwikkelteam en Consulting Architect van het Oracle Database Certified Master Exam ontwikkelteam. Harald is een veelgevraagde spreker op de jaarlijkse UKOUG conferentie, de UKOUG RAC SIG en het Nederlandse Planboard DBA Symposium.
Harald is Oracle Database 10g Administrator Certified Master, Oracle Database 8i to 11g Administrator Certified Professional, Oracle on Linux Certified Master en Oracle Database RAC Certified Expert. Hij is bovendien lid van het "Oak Table" Network van Oracle Database Professionals.

Oracle11g: SQL Plan Management

Cost Based Optimizer: DBA’s krijgen de touwtjes in handenDatabase Administrators koesteren al vanaf de introductie in Oracle7 de wens om de Cost Based Optimizer (CBO) te beïnvloeden. Hun doel: het voorkomen van sub-optimale executieplannen.

In eerste instantie pakten ze dit aan met optimizer hints, maar dat had meer na- dan voordelen. De introductie van Oracle SQL Plan Stability in Oracle8i bleek in de praktijk een effectief middel, maar had ook een belangrijk nadeel: mogelijk efficiëntere executieplannen werden over het hoofd gezien.

Met de introductie van SQL Plan Management in Oracle11g zijn de nadelen van Plan Stability opgeheven. DBA’s hebben nu een effectief middel om de CBO te beïnvloeden.

Harald vertelt over de werking van Plan Stability én van SQL Plan Management, waarbij de nadruk vanzelfsprekend op Oracle11g ligt. Hij illustreert zijn verhaal met zijn befaamde, levendige demo’s.