Frits Hoogland

Frits Hoogland is een IT-professional die zich specialiseert in Oracle database performance en internals. Frits presenteert op conferenties over de hele wereld. In 2009 ontving hij de Oracle ACE-award van het Oracle Technology Network, en een jaar later werd hij een Oracle Ace Director. In 2010 werd hij uitgenodigd lid te worden van het Oak Table Network.
Frits houdt zich, naast de Oracle database, bezig met netwerk architectuur en moderne operating systems. Hij is technisch reviewer van Oracle-gerelateerde boeken (zoals Tom Kyte’s Database Architecture) en schrijft voor de tweede versie van het Expert Oracle Exadata boek. Frits werkt momenteel bij de Accenture Enkitec groep.

Oracle Exadata en database memory

Het geheugen: de sleutel tot betere prestaties.

Frits neemt je mee op verkenning in de memory usage van de Oracle database. Juist gebruik van de geheugenfaciliteiten van het operating system vormt dé sleutel tot de performance van Oracle en het Exadata platform.

Maar daar blijft het niet bij.

In de loop van de tijd hebben we veel verkeerd geconfigureerde memory instellingen gezien, zowel op het niveau van het operating system als op het niveau van de database. Dat kan verregaande invloed op de performance hebben.

Begrip van hoe de database met geheugen omgaat is cruciaal voor performance, en wordt alleen maar belangrijker met database consolidatie (meerdere databases op hetzelfde systeem), een veel voorkomend verschijnsel bij Exadata.

Frits bespreekt de manier waarop het Linux operating system met memory omgaat. (Linux is vrijwel uitsluitend gebruikt op het Exadata platform.) Hij legt de verschillen uit tussen de database private en shared memory areas. En ten slotte behandelt hij de verschillende geheugenmodellen van de Oracle database (AMM, ASMM, manual).

De diagnostische methode die tijdens de sessie wordt gehanteerd, kun je ook zelf gebruiken.

Een stapje verder dan Max' Geheugentrainer!