Oracle DBA Symposium 18 nov 2008

Foto''s van dit symposium

Op het DBA Symposium van 18 november 2009 zijn de onderstaande onderwerpen gepresenteerd:

What’s the point of Oracle checkpoints?

Welke checkpoints en op welk moment?

Welke verschillende soorten checkpoints genereert de Oracle server, en onder welke omstandigheden? Harald vertelt over belangrijke data structuren en de Oracle buffer cache, waarbij hij ingaat op het touch count based LRU algoritme.

Daarna bespreekt hij de architectuur van de Oracle redo logs, en wat de relatie is tussen de buffer cache en redo log management. Demonstraties tonen het belang van de juiste sizing van online redo log bestanden. Je leert hoe je je checkpoints de baas wordt voordat ze jou de baas worden! Ten slotte vertelt Harald over checkpoint-gerelateerde database parameters en dynamic performance views. En dat alles verlevendigd met de bekende Harald-demonstraties!

 

Word je checkpoints de baas voordat zij jou de baas worden!

SAP op RAC

Do's en Don'ts van een SAP op RAC implementatie

Voor het plaatsen van SAP componenten op een Oracle Grid architectuur gelden belangrijke spelregels. Zo kun je DataGuard alleen in maximum performance toepassen, en stelt SAP op RAC bijzondere storage eisen. Bovendien moet je bij het inrichten van workload management rekening houden met de specifieke eigenschappen van SAP. En ten slotte zijn er diverse interessante (on)mogelijkheden om eens goed naar te kijken.

Frank geeft een best practice voor SAP op een Grid architectuur en bespreekt de verdeling van beheertaken tussen de DBA en de SAP administrator.

SAP en RAC: een succesvolle coalitie!

Oracle VM, een eerste kennismaking

Virtualisatie-software: geldverspilling of kostenbesparing?

Tijdens Oracle Open World 2007 is Oracle VM gelanceerd. Oracle VM is virtualistatie-software, waarmee je meerdere virtuele systemen op één server kunt draaien. Virtualisatie is momenteel een hot item, omdat het mogelijk kosten kan besparen. Veel bedrijven vinden het dus tijd om er eens goed aandacht aan te besteden.

Rob bespreekt de volgende punten:

- Basis en concepten van virtualisatie

- Overzicht virtualisatieproducten en hun eigenschappen

- Oracle VM Server

- Oracle VM Manager

- Toekomst van Oracle VM

- Toegevoegde waarde van Oracle VM voor het bedrijfsleven

- Demo van Oracle VM

 

Virtualisatie: een nieuwe weg naar hoge beschikbaarheid.

 

Oracle en Linux

Wat moet een DBA van Linux weten?

Linux is in toenemende mate een belangrijk besturingssysteem voor server toepassingen. Naast de meer traditionele inzet van Linux voor webtoepassingen (denk aan de 'LAMP' stack), grote clustersystemen ("top 500"; 85%) en infrastructuur (zoals mail en DNS) wordt Linux steeds meer gebruikt als besturingssysteem voor applicatieservers en databaseservers.

Daarnaast is Linux ook het ontwikkelplatform voor de Oracle database, en heeft Oracle Linux als strategisch besturingssysteem gekozen.

Maar is Linux een besturingssysteem net zoals Solaris of Windows? Lost Linux al je problemen op? Wanneer is het nuttig Linux te gaan gebruiken? Wanneer niet?

Frits vertelt over Linux en de specifieke punten met betrekking tot de Oracle database.

 

Lost Linux al je problemen op?

 

 

De ‘Buffer Breakdown’ Performance Management Methode

Een pro-actieve performance management methode voor snelle detectie en eliminatie van onnodige belasting

 

Veel bedrijven hebben diverse databases draaien op enkele servers/clusters. Maar hoe zwaar belasten de afzonderlijke databases hun omgeving? Yuri legt uit hoe je dit op een eenvoudige manier in kaart kunt brengen. Met de door hemzelf ontwikkelde 'Buffer Breakdown' Performance Management methode kun je eenvoudig de absolute en relatieve belasting door alle applicaties server- en/of clusterbreed achterhalen.

Hierdoor krijg je snel antwoord op de vraag welke applicaties de meeste belasting genereren, en waar je door tuning de meeste (tijd)winst kunt behalen. Het effect van tuning op de server/cluster zijn door het gebruik van deze methode vooraf te kwantificeren.

De 'Buffer Breakdown' Performance Management methode werkt in iedere branch en op iedere door Oracle ondersteunde databaseversie. Yuri heeft zijn methode al geïmplementeerd bij een aantal grote sites zoals TNT en Air France-KLM.

Je krijgt de benodigde scripts en voorbeeldspreadsheets uitgereikt, zodat je zelf in staat bent om de 'Buffer Breakdown' Performance Management methode in je eigen omgeving toe te passen.

 

Customers get the biggest bang for their buck!

Enterprise Management with Enteprise Manager

Enterprise Manager: noodzaak of ballast in een Oracle-omgeving?

Patrick toont de kracht aan van een goed opgezette EM-Grid omgeving. Hij houdt de aandacht vast met een lezing vol hints, tips en demo's, waarbij de volgende punten de revue passeren:

- Installatieperikelen in een large/dual datacenter.

Hoe richt je EM in met meerdere management servers op verschillende, fysiek gescheiden plaatsen? En hoe communiceren de agents via een load balancer/DNS met de management servers?

- Gebruik van SUDO-rechten en EMCLI.

In grote datacenters hebben DBA's lang niet altijd direct toegang tot de Oracle Software owner. Sinds versie 10.2.0.4 kan EM via SUDO diverse acties uitvoeren, zoals cloning van databases. Om SUDO te implementeren is EMCLI nodig. Wat zijn de problemen en hoe kun je die oplossen?

- Gebruik van de provisioning module.

Provisioning van software is tegenwoordig een toverwoord binnen beheer, met name in Data Centers. EM-Grid kent diverse provisioning modules. Een demonstratie laat zien hoe ze werken.

- Onderhoud van de EM-Grid repository.

De repository van EM-Grid vertoont soms wat eigenaardigheden, vooral op het gebied van exporteren en importeren. Wat doe je daaraan?

- Extensibility van EM.

De plug-ins van EM maken het mogelijk ook niet-Oracle producten te beheren.

- Security aspecten.

Het gebruik van EM-Grid door meerdere disciplines vraagt om een duidelijke security. Waar moet je rekening mee houden?

 

De kracht van een goed opgezette EM-Grid omgeving!

Oracle Parallel Execution

Verkort de responsetijd door een optimale parallelle uitvoering van belastende processen

Acties waarbij veel data verwerkt moeten worden, nemen veel tijd in beslag. Denk aan full table scans en het creëren van grote indexen. Binnen Oracle is het mogelijk deze acties parallel uit te voeren. Parallel Execution (PX) kan het werk verdelen over meerdere processen. Het doel daarbij is een kortere doorlooptijd (response time). Maar parallelle executie hoeft niet altijd sneller te zijn dan seriële operaties. Zonder ingrijpen verloopt het vaak niet zoals gewenst. Hoe optimaliseer je dit proces? En - nog veel belangrijker - hoe identificeer je de problemen?

De onderwerpen:

- Architectuur van PX

- Monitoren van PX

- Executie plannen en optimizer PX

- Performance

- Testen

- Demo's

PX wordt vaak gebruikt in datawarehousing en RAC.

 

Oracle Parallel Execution: verdeel en heers!

Automatic statistics gathering

Statistics verzamelen: wanneer, hoe en waarvan?

 

Automatic statistics gathering is voor Oracle 10g de 'recommended approach to gathering statistics'. 'Automatisch' betekent veel meer dan dat het RDBMS via dbms_scheduler een job neerzet. Ook de parameters waarmee dbms_stats de te analyseren objecten benadert, worden 'automatisch' bepaald.

Zelfs als het daar bij bleef, viel er al heel wat te vertellen. Maar er is meer.

De presentatie gaat niet over de betekenis van de verschillende opties en parameters, maar over het subtiele samenspel tussen scheduler, windows, window groups, jobs, job classes, monitoring, dbms_stats, defaults, auto defaults, prioriteiten, object attributen en vlinders in Brazilië, voorzover die van invloed kunnen zijn op het verzamelen van statistics.

 

De vleugelslag van een vlinder in Brazilië kan een tornado in Zeist veroorzaken!

Oracle Application Server; High Available Oracle Identity Management

Identity Management binnen het Oracle Ecosysteem

Ewoud geeft een korte beschrijving van de contouren van het Oracle Ecosysteem dat bij zijn huidige klant wordt geïmplementeerd. Zijn belangrijkste aandachtsgebied is Oracle Application Server en alles wat daarbij komt kijken. Na de introductie van het Ecosysteem gaat hij in op de totale high available configuratie van Oracle Application Server, Identity Management. Met Identity Management worden alle gebruikersgegevens beheerd die nodig zijn voor selectieve toegang tot applicaties. Ewoud bespreekt naast technische ook enkele functionele vraagstukken.

Ewoud bespreekt aan de hand van de praktijk:

- Het Oracle Ecosysteem

- De inrichting van de Oracle IM componenten

- Hoe high available is de Identity Management implementatie?

- Midtier configuraties in het Ecosysteem

- Standaardisatie voor het beheer

 

Alles met Oracle software!

Oracle database risk management in het licht van ISO27001/2/COBIT 4.1

Wat heeft een Oracle database te maken met ISO27001/2 standaarden en COBIT 4.1 framework?

André legt uit wat ISO27001/2 standaarden en COBIT 4.1 framework inhouden, en wat een Oracle database daarmee te maken heeft. Daarbij tackelt hij de volgende vragen:

- Wat betekent CIA (Confidentiality, Integrity, Availability) voor Oracle databases?

- Wat is het belang van end-point security voor databases en waar is het van toepassing (entry points, attack surface)?

Hier geeft André een demo van enkele security bugs in Oracle (privilege elevation, listener attacks, public=dba), en gaat dan verder met:

- Wat is de betekenis van deze vulnerabilities in het licht van risk management?

- Welke oplossingen biedt Oracle 10g/11g met en zonder de benodigde licenties?

- Hoe verkoop je de investeringen aan je management?