Nienke Gijsen

Nienke Gijsen werkte van 1994 tot 2000 bij Oracle Nederland, waar zij onder andere database beheer cursussen gaf. Na 2000 was zij bij verschillende bedrijven verantwoordelijk voor database performance tuning projecten. In 2005 richtte Nienke Planboard B.V. op. Zij werkt momenteel als database beheer consultant bij verschillende klanten en organiseert - in samenwerking met Harald van Breederode en Eric Valk - de Planboard Oracle DBA symposiums. 

Performance en Oracle 10g histogrammen

De invloed van histogrammen in combinatie met bind variable peeking en cursor_sharing op de performance van de database in Oracle 10g zijn, in vergelijking met vorige versies, de standaardwaarden van een aantal parameters veranderd. Bind variable peeking staat nu standaard aan en de optimizer maakt histogrammen aan op de kolommen waarvan hij ‘denkt’ dat dit mogelijk een beter executieplan oplevert. Maar hoe handig is dat in de praktijk? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laat Nienke zien hoe de standaard settings van de Oracle 10g database, in combinatie met de gegevens in de database, een enorm performance probleem kunnen veroorzaken.

Nienke start deze sessie met een beschrijving van de situatie in de database waar het probleem zich voordoet. Dan legt zij uit welke waarden en settings deze situatie hebben veroorzaakt. Zij laat zien hoe je kunt onderzoeken of een Oracle 10g database mogelijk last heeft van de combinatie van settings en dataverdeling. Afsluitend presenteert zij een plan van aanpak om stap voor stap performanceverbetingen door te voeren en te monitoren.