Oracle DBA Symposium 17 nov 2009

Foto's van dit symposium

Op het DBA Symposium van 17 november 2009 zijn de onderstaande onderwerpen gepresenteerd:

Exadata/SUN Oracle DB machine

Exadata onder de motorkap: de kracht, de intelligentie, de inrichting, het laden en het gebruik

René bespreekt de achtergronden van Exadata. Hij besteedt veel aandacht aan technische achtergronden, werking, setup en administration en data loading. Hij illustreert en verlevendigt zijn lezing met simulated demo's. Vanuit eigen ervaring bespreekt René de best practices rond de mogelijkheden en valkuilen die je kunt tegenkomen bij het laden van grote hoeveelheden gegevens naar Exadata.

Oracle Streams – concreet en beheerbaar toepassen

Droom of werkelijkheid?

Oracle Streams is een Oracle feature die mogelijkheden biedt voor:

 • het delen van gegevens
 • een hoge beschikbaarheid van gegevens
 • de transformering van gegevens
 • de toevoeging van metadata
 • gegevensuitwisseling met andere systemen
 • tracking van gegevens
 • het oplossen van conflicten tussen gegevens

Stuk voor stuk interessante mogelijkheden, maar ze vormen pas een oplossing als blijkt dat het geheel beheerbaar is. Daarom bespreekt Ingo naast de functionaliteit ook het beheer van Oracle Streams. Hij geeft daarbij aandacht aan theorie én praktijk.

De theorie bestaat uit een overview van Oracle Streams met verschillende beheeraspecten zoals architectuur, de processen, het ontwerp, de mogelijkheden en technische implementaties.

Daarna behandelt Ingo een case waarbij hij de theoretische onderdelen praktisch toepast in een demo.

How to bluff your way into data warehousing for DBA’s

Los nooit meer performance problemen op die door de ontwikkelaars kunnen worden opgelost!

Binnen data warehouseomgevingen wordt wat afgeklaagd tussen DBA’s en ontwikkelaars. En beide partijen hebben wel een beetje gelijk. Ontwikkelaars doen soms wel heel weinig moeite om iets van Oracle te begrijpen en DBA’s denken soms dat een data warehouse niets meer is dan gewoon een grote database.

In deze presentatie geeft Rudolf een overzicht van het doel en de belangrijkste principes van een data warehouse. Hij legt daarbij veel nadruk op twee vragen:

 • hoe de database-inrichting van een data warehouse verschilt van een operationeel systeem
 • hoe je klassieke datawarehouse performance problemen kunt herkennen

Bovendien laat hij je kennismaken met veelgebruikte technieken zoals bitmap indexen, partitionering en parallel laden.

 

Data warehouse performance tuning: samenwerken is belangrijker dan techniek.

Oracle GRID Infrastructure

Wat is er nieuw en wat hebben we eraan?

Oracle GRID Infrastructure is de nieuwe naam voor Oracle Clusterware. Maar wat betekent dat nu precies? Is alleen de naam van het product veranderd of is erg nog meer te ontdekken? Bernhard staat stil bij de nieuwe GRID Infrastructure. Hij besteedt vooral aandacht aan de installatiestappen en laat zien wat nieuw is. En natuurlijk vertelt hij over de verschillen tussen Oracle Clusterware en Oracle GRID Infrastructure. Tijdens deze lezing komen onder andere de volgende termen aan bod: Single Client Acces Name (SCAN), Out-of-place upgrade, Resources, Agent, GRID plug and play.

Oracle HTTP Server security

OSI Layer 7 firewalling voor de Oracle HTTP Server

Er wordt veel geschreven over internet en security. Gelukkig zijn we nu verder dan de veronderstelling dat een firewall alle beveiligingsproblemen oplost. Toch? Maar wat zijn nu precies de stappen die je kunt volgen voor het verder beveiligen van de infrastructuur (operating system, webserver, applicatie server), de zogenaamde 'hardening'? En hoe kan je dat controleren? Bovenop deze beveiliging kun je een webapplicatie nog verder beveiligen, door op HTTP request niveau te filteren (met de Oracle HTTP Server, maar ook met een ’normale’ apache). Maak kennis met de verschillende stappen, de verschillende lagen en de verschillende mogelijkheden van beveiligen van de HTTP server!

Automatic Workload Management in 11.2.0.1

Met de introductie van Oracle 11gR2 is Automatic Workload Management verder uitgebreid. Zien we door de bomen het bos nog wel? Een klant van GRID-IT niet meer. Daarom moest er een overzicht komen me de mogelijkheden in Oracle 11.2.0.1.

 

Tijdens deze presentatie bespreekt Bernhard de verschillende opties. Hij illustreert zijn verhaal met enkele demo’s. De onderwerpen:

 • Client side connect time load balancing
 • Client side connect time failover
 • Run Time Connection failover (TAF)
 • Fast connection failover
 • Load balancing advisor
 • Automatic workload repository
 • Fast Application Notification
 • Services
 • High Availability Framework
 • Single Client Access Name
 • Serverpools
 • EZ connect

Clusterware 11gR2 in depth

Leer hoe je Oracle's clusterware kunt gebruiken om een cluster te bouwen!

Tijdens deze presentatie gaat Frits in op de nieuwe 11.2 clusterware: nieuwe features, interne werking en veelgemaakte fouten in het ontwerpen van database clusters. Hij bespreekt een aantal hot items:

 • Voting disks op raw devices, clustered filesystem of ASM?
 • Hoe werken clusterware en clusterware files in ASM samen?

Verkeerde beslissingen in het ontwerp van een cluster kunnen tot onverwachte resultaten of downtime leiden!

Automatic Storage Management (ASM) 11g release 2

Onmisbaar in Oracle cluster omgevingen Vanaf Oracle 10g release 1 is ASM toegevoegd als storage systeem voor Oracle databases. Tot 11g release 2 was het alleen mogelijk om ASM te gebruiken als storage systeem voor databasefiles. Vanaf 11g release 2 kun je ASM ook gebruiken als ‘normaal’ (clustered) filesysteem. Rob bespreekt de volgende onderwerpen:

 • New Features van ASM
 • Infrastructuur van ASM
 • Oracle ACFS
 • ASMCMD verbeteringen
 • Voor- en nadelen van ASM-gebruik
 • Demo van ACFS

Forecasting Oracle Performance

Regeren is vooruitzien

Iedereen doet continu voorspellingen. Dat doen we, vaak ongemerkt, de hele dag: als we naar buiten kijken voor het weer, autorijden of een bal vangen. Het voorspellen zit diep in ieder van ons.

Het is van groot belang om goed te kunnen voorspellen. Dat geldt ook voor het voorspellen van performance.

In deze presentatie laat Yuri zien dat je verantwoord Oracle Performance kunt forecasten in allerlei praktijksituaties. Daarbij kun je verschillende forecasting modellen gebruiken, die dienen om de complexiteit van het te analyseren systeem te vereenvoudigen. Zo kun je voorspellen wanneer systemen gevaar lopen. Risico's van overbelaste resources (CPU en/of IO) worden duidelijk. Bovendien kun je strategieën ontwikkelen om deze risico's te vermijden.

Het forecasten van Oracle performance is een belangrijk aspect van service-level management/capacity management. Leer nu methode(n) en vaardigheden om zelf deze service-level management risico's effectief te managen.

Beter dan een kristallen bol!

Continuous Database Application Evolution in Oracle 11g Release 2

Edition Based Redefinition

Een nieuwe stap in High Availability: een database applicatie upgraden zonder downtime. Meerdere versies van dezelfde applicatie kunnen parallel draaien, waarbij sommige gebruikers de ene en andere gebruikers een andere versie gebruiken. Dit is een van de nieuwe mogelijkheden van Oracle 11g Release 2. Tijdens deze sessie bespreekt Alex de concepten van Edition Based Redefinition, die hij met een demo illustreert en verduidelijkt.

Performance Management met Grid Control in een volwaardig Oracle SOA landschap

theorie in de praktijk

In deze presentatie beschrijft Yuri de ervaringen die hij heeft opgedaan tijdens een performance management opdracht voor het UWV. Het doel: de nieuwe website werk.nl (gebouwd door Logica en gehost door IBM) goed performend te krijgen. Op weg naar dat doel kwam Yuri heel wat leermomenten tegen... >

Yuri heeft tijdens dit project zijn performance data voornamelijk uit Grid Control gehaald. Hij zal tijdens de presentatie dan ook bruikbare schermen uit Grid Control laten zien.

Tijdens het project paste Yuri technieken toe die hij eerder op het Planboard DBA Symposium heeft gepresenteerd, zoals de Buffer Breakdown Methodologie en Forecasting Oracle Performance.

Performance en Oracle 10g histogrammen

De invloed van histogrammen in combinatie met bind variable peeking en cursor_sharing op de performance van de database in Oracle 10g zijn, in vergelijking met vorige versies, de standaardwaarden van een aantal parameters veranderd. Bind variable peeking staat nu standaard aan en de optimizer maakt histogrammen aan op de kolommen waarvan hij ‘denkt’ dat dit mogelijk een beter executieplan oplevert. Maar hoe handig is dat in de praktijk? Aan de hand van een praktijkvoorbeeld laat Nienke zien hoe de standaard settings van de Oracle 10g database, in combinatie met de gegevens in de database, een enorm performance probleem kunnen veroorzaken.

Nienke start deze sessie met een beschrijving van de situatie in de database waar het probleem zich voordoet. Dan legt zij uit welke waarden en settings deze situatie hebben veroorzaakt. Zij laat zien hoe je kunt onderzoeken of een Oracle 10g database mogelijk last heeft van de combinatie van settings en dataverdeling. Afsluitend presenteert zij een plan van aanpak om stap voor stap performanceverbetingen door te voeren en te monitoren.

Oracle Database 11g release 2: Data Guard new Features in Action

Is Data Guard met deze features volwassen?

Harald bespreekt de new features van Data Guard in Oracle Database 11g Release 2. Voor elk item maakt hij gebruik van een combinatie van theorie en live demonstraties. Zijn eerste onderwerp: hoe stel je een je een Service Level Agreement (SLA) in voor Active Data Guard, die het gebruik van standby databases voor queries en rapportages verbetert? Daarna bespreekt hij de verbeteringen in Block Media Recovery (BMR), die de beschikbaarheid van gegevens in de primaire én standby database vergroten. Als derde behandelt Harald Client Failover voor een verbeterde automatisering van Data Guard session management. Hij eindigt met een bespreking van de verbeteringen in het management framework.

Goodbye to ORA-01578!