Johan van Veen

Na zijn studie Informatica aan de TU in Enschede startte Johan zijn Oracle carrière als technisch consultant bij VMX in Amersfoort alwaar hij in 1993 in aanraking kwam met de Oracle E-Business Suite. In samenwerking met Oracle is toen ook de eerste Manufacturing upgrade in Europa uitgevoerd van de Oracle E-Business Suite (EBS) 9.4.2 naar 10.4. Hiermee was zijn interesse voor EBS voor eens en altijd gewekt.

In 1995 is Johan overgestapt naar Oracle Nederland en heeft hij als EBS consultant veel ervaring opgedaan in het inrichten en beheren van complexe EBS omgevingen bij zowel binnenlandse als buitenlandse klanten van Oracle.

In 1999 heeft Johan Oracle verlaten om zijn eigen bedrijf, MCX Administration Services B.V., op te zetten. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het steeds complexer wordende beheer van EBS omgevingen. MCX is de afgelopen 10 jaar uitgegroeid als dé specialist op het gebied van
technische EBS implementaties en het beheer daarvan en biedt werk aan 15 door Oracle gecertificeerde consultants.

 

DBA in een Oracle E-Business Suite omgeving

Kat in een vreemd pakhuis?

Het komt nogal eens voor dat een Oracle DBA het beheer van een Oracle E-Business Suite installatie ‘erbij moet doen’. Maar om een Oracle E-Business Suite installatie te kunnen beheren, heb je niet genoeg aan een opleiding Oracle Database beheer.

Een Oracle E-Business Suite bestaat uit 200 modules, drie Oracle Homes en een database met ruim 30.000 tabellen. Om de applicatie te kunnen beheren, moet je inzicht hebben in de samenhang tussen al die verschillende onderdelen.

Doe je een implementatie van de Oracle E-Business Suite zonder voldoende technische kennis van de software, dan bestaat de kans dat:

  • het project mislukt of te laat wordt opgeleverd,
  • de gebruikers ontevreden zijn met het resultaat,
  • de prestaties van het systeem ondermaats zijn.

Daarom is het goed eens aandacht te besteden aan verschillende aspecten van het beheer van een Oracle E-Business Suite omgeving, zoals:

  • de Oracle E-Business Suite architectuur,
  • de Oracle E-Business Suite databasestructuur,
  • de beheertools,
  • valkuilen voor een Oracle DBA,
  • kennisgebieden en verschillen met ‘normaal’ database beheer.

Het ene beheer is het andere niet.