Gert van Barneveld

Gert van Barneveld was 21 jaar lang Oracle docent. Na zijn pensionering is hij verder gegaan als freelance docent. Hij geeft DBA, XML en Oracle Spatial cursussen. 

Oracle Spatial: de atlas van uw data

Wegwijs in de wereld van topologische relaties

Oracle Spatial is ooit begonnen als een service voor enkele klanten: het opslaan en bewerken van plaatsgegevens (puntcoördinaten). Maar in de loop van de tijd zijn de mogelijkheden van Oracle Spatial enorm uitgebreid.

In deze ‘ruimtelijke’ presentatie leidt Gert je langs plaatsen met onvermoede perspectieven. Hij bespreekt daarbij diverse onderwerpen, zoals:

  • Er zijn verschillende methoden om spatial data te representeren: SDO_GEOMETRY, SDO_TOPOLOGY, SDO_GEORASTER. Elke methode heeft specifieke eigenschappen die belangrijk zijn voor een juiste keuze. We vergelijken een paar methoden.
  • Spatial Data kan te maken hebben met (land)kaarten, en daardoor afhankelijk zijn van gekozen coördinaatsystemen. En die zijn er in alle soorten, zoals projecties en methoden om de vorm van de aarde (geoïde) te representeren in een kaart.
  • Relaties tussen ruimtelijke objecten (topologische relaties) zijn afwijkend van ‘gewone’ relaties. Oracle Spatial bevat vele functies om deze relaties te onderzoeken.
  • Spatial data neemt veel ruimte in. Indexering is noodzakelijk, maar spatial indexen en het gebruik ervan wijkt behoorlijk af van de gebruikelijke B-tree of bitmap indexes. We bespreken de zogenaamde R-Tree indexen.
  • Bij de Oracle applicatieserver wordt Mapviewer meegeleverd (license). Hiermee kun je opgeslagen spatial data snel bekijken en kun je het resultaat van een query eenvoudig beoordelen.

Oracle Database vertelt WAT, Oracle Applications vertelt HOE, Oracle Spatial vertelt WAAR!